Blog

Antikvariátu s e-knihami se jen tak nedočkáme

Když si koupíte klasickou knihu, nikdo se nepozastaví nad tím, když ji po přečtení prodáte. Knižní antikvariáty jsou zcela běžnou součástí knižního trhu a spousta skvělých knih jde dnes bohužel sehnat už jen v antikvariátech. Naopak second handy s „použitými“ e-knihami jsou i přes jejich dlouhou existenci stále poměrně raritní. Po prosincovém rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie (SDEU) víme, že to tak i zůstane.

V červnu 2014 spustil nizozemský start-up s názvem Tom Kabinet online službu spočívající ve virtuálním trhu s „použitými“ elektronickými knihami. Už šest dní po spuštění služby se zástupci nizozemských vydavatelů obrátili na soud s návrhem, aby byl online antikvariát zakázán. Vydavatelé namítali, že ani oni, ani autoři s takovým užitím svých knih nikdy nesouhlasili. Start-up se bránil argumentací, že k prodeji již jednou legálně koupených e-knih není zvláštní souhlas nositelů práv třeba.

K dalšímu prodeji legálně koupené klasické fyzické knihy skutečně souhlas nakladatele ani autora nepotřebujete. Prvním legálním prodejem hmotné rozmnoženiny autorského díla, tj. klasické knihy, se autorovo právo poskytovat licenci s užitím jeho díla tzv. vyčerpá. Stejný princip platí také u CD, LP, DVD a jiných fyzických nosičů autorských děl. SDEU se tak zabýval otázkou, zda stejný princip vyčerpání práv můžeme použít i pro elektronické knihy. Dospěl k tomu, že ne. Ke každému prodeji e-knihy, byť už jednou legálně koupené, je třeba souhlasu autora či nakladatele.

Důležité bylo posoudit, k jakému typu užití díla ze strany online služby dochází. Autorské právo rozlišuje několik typů užití. V tomto případě přicházelo do úvahy rozmnožování a rozšiřování díla, anebo sdělování díla veřejnosti. V případě rozmnožování a rozšiřování se vyčerpání práv uplatní, u sdělování veřejnosti nikoli.

Hlavním rozdílem mezi těmito typy užití díla je forma užívaného díla. V prvním případě se jedná o hmotné rozmnoženiny, v případě sdělování veřejnosti právní úprava hovoří o sdělování díla po drátě nebo bezdrátově a také o zpřístupňování díla veřejnosti způsobem, že kdokoli může mít k němu přístup na místě a v čase podle své vlastní volby zejména počítačovou nebo obdobnou sítí. Takto právo popisuje prostý download díla na internetu.

S ohledem na charakter e-knihy, kdy je evidentní, že nejde o hmotnou rozmnoženinu, soud uzavřel, že se v případě distribuce e-knih jedná o sdělování veřejnosti, u něhož vyčerpání práv nepřipadá v úvahu. Bez souhlasu nositele práv tak online knižní second hand provozovat nelze a prozatím se ani do budoucna nerýsuje cesta, jak tuto službu poskytovat legálně.