Blog

YouTube kvůli obsahu opět před soudem

V říjnu loňského roku jsme psali o rozhodnutí rakouského soudu (Handelsgericht Wien). V něm zaznělo, že YouTube je odpovědný za uživatelský obsah, který mimo jiné propojuje, třídí, kategorizuje apod. Víceméně tak byly soudním výkladem dosavadních předpisů dovozeny účinky článku 17 (dříve 13) (ne)slavné autorsko-právní směrnice ještě před její účinností a především – před její implementací.

Proti prvostupňovému rozhodnutí se YouTube podle očekávání odvolal a Vrchní regionální soud ve Vídni (Oberlandesgericht Wien) v této věci nedávno vydal svůj verdikt.

Odvolací soud nesdílí názor soudu prvního stupně a rozhodl, že YouTube není ani nadále odpovědný za uživatelský obsah. Vrchní soud také zdůraznil, že za současného právního stavu nejsou platformy, jako je YouTube, povinné monitorovat nahraný obsah ani jakkoli prověřovat skutečnosti nasvědčující protiprávní aktivitě uživatelů. Podle soudu není problematické, když YouTube prostřednictvím nelegálně sdíleného obsahu generuje zisk z reklamy. Stejně tak není protiprávní, pokud YouTube nositelům práv vyplácí zisk z podílu z reklamních příjmů u nelegálně nahraných videí. 

Velmi vstřícně k YouTube pak odvolací orgán uvedl, že, pokud by měl YouTube upustit od strukturování a vyhledávání v uživatelském obsahu, platforma by přišla o svoji uživatelskou přívětivost. Což podle soudu zřejmě znamená, že takový postup nelze na online gigantovi spravedlivě požadovat.

Soud odůvodnění uzavřel s tím, že YouTube je standardním poskytovatelem hostingových služeb, který může využívat výhody tzv. bezpečného přístavu (safe harbor). Bezpečný přístav poskytovateli hostingu zajišťuje, že není odpovědný za protiprávní obsah uživatelů, pokud o takovém obsahu neví.

Lze předpokládat, že tímto rozhodnutím věc stále nekončí. Je přípustné dovolání k Nejvyššímu soudu a ten bude mít samozřejmě možnost zeptat se na názor Soudní dvůr Evropské unie prostřednictvím tzv. předběžné otázky. Také nesmíme nezapomínat na směrnici a její článek 17, který zavádí odpovědnost online platforem za protiprávně sdílených obsah. Vyjadřovali jsme se k němu například zde či zde.